Ce trebuie sa faci când copilul și-a spart un dinte?

Ce trebuie sa faci când copilul și-a spart un dinte?

Ce trebuie sa faci când copilul și-a spart un dinte?

Ce trebuie sa faci când copilul și-a spart un dinte?

Copilul și-a rupt un dinte. Cum procedăm? Ce trebuie să fac când copilul și-a spart/rupt un dinte?

Plini de energie și de curiozitate, copiii au deseori parte de experiențe mai puțin plăcute. Lovituri ușoare, zgârieturi sau căzături se pot întâmpla în fiecare zi. Uneori consecința este o simplă repriză de plâns, alteori poate fi un traumatism, de multe ori dentar. Iată ce trebuie sa faci când copilul și-a spart un dinte!

 Verifică toată zona lovită!

Când copilul cade și se lovește la față, primul gând este să verifici dinții. Nu uita, însă și de gingii, limbă sau obraji. În cazul în care există leziuni care sângerează, presează zona afectată cu un tifon umed preț de câteva minute sau până când sângerarea se oprește. Ulterior, apa rece și gheața sunt cel mai bun remediu pentru gingii rănite.

Fii atent la simptome!

Dacă apar semne ale unei posibile infecții – cum ar fi febra, umflăturile sau sensibilitatea la atingere, nu ezita să apelezi imediat la ajutorul medicilor specialiști.

Vizitează stomatologul

După orice lovitură în zona dinților, un control stomatologic este de preferat! Medicul ar putea detecta eventuale probleme care nu se văd.

Un dinte de lapte dislocat nu poate fi înlocuit şi nu are nevoie să fie pus înapoi.

Un accident în zona feței se poate solda și cu pierderea unuia sau a mai multor dinți. Când este vorba despre un dinte de lapte, nu este cazul să îți faci probleme: în locul său va crește, la un moment dat, unul permanent. Însă vizita la medicul stomatolog este recomandată, atât pentru liniștea ta, cât și pentru ca medicul să determine dacă pierderea a afectat dinții încă nedezvoltați și dacă viitorul dinte are suficient spațiu pentru a crește.

Un dinte permanent, care este mai puternic decât un dinte de lapte, de multe ori poate fi salvat dacă se iau măsuri urgente:

  • Clăteşte imediat dintele cu soluţie salină sau lapte. (Apa de la robinet ar trebui să fie utilizată numai într-o ultimă instanţă din cauza clorului, care poate deteriora rădăcina
  • Pune cu grijă dintele la loc şi spune-i copilului să ţină gura bine închisă pentru a nu-l mişca.
  • Dacă dintele nu poate fi pus la loc, pune-l în lapte, întrucât compoziţia chimică a laptelui este compatibilă cu dinţii.
  • Dă-i copilului o batistă pe care să o muşte, astfel diminuând sângerarea şi uşurând durerea.
  • Mergi de urgenţă la dentist. Ideal ar fi ca vizita să aibă loc în maxim 30 de minute de la accident.
  • Dacă medicul reușeste să fixeze dintele, copilul va trebui menajat într-o primă fază, fiindu-i oferită o alimentație ușoară și, în anumite cazuri, chiar și antibiotice.

Dacă un dinte permanent este ciobit sau rupt:

  • Colectează toate părţile dintelui.
  • Clăteşte zona afectată a gurii cu apă caldă.
  • Dă-i copilului o compresă rece pentru a o ţine pe dintele rănit.
  • Apelează imediat la un dentist.

Write a Comment

Locul în care te simți nu doar pacient răsfățat ci o persoana respectata tratata cu mult profesionism , promptitudine și multa empatie.

Violeta Costea
Violeta Costea

O echipă de profesionisti!

Madalina Vaduva
Madalina Vaduva

They really give your smile back 🙂

Dan Carbunaru
Dan Carbunaru
Descopera Cardurile Thankyou - Smilemed
Descopera Cardurile Thankyou - Smilemed