Cum previi cariile dintilor de lapte?

Prevenirea cariilor se realizează prin igiena orală corectă (care constă în periaj dentar, utilizarea aței dentare și a apei de gură), igiena alimentației (ce include inlocuirea alimentelor nesanatoase cu fructe si legume, evitarea sucurilor acidulate, a dulciurilor între mese și înainte de culcare) și metode specifice realizate de medicul dentist (fluorizarea dinților, sigilarea fisurilor și a fosetelor). Vizita la cabinetul stomatologic de două ori pe an pentru profilaxie este necesară încă de la vârste mici.
Spălatul dinţilor cu pastă de dinți este cel mai important element al igienei orale corecte. Periajul dentar se realizează timp de cel puțin două minute, dimineaţa şi seara. Periuţa de dinţi manuală cu peri moi evită afectarea gingiei și se recomandă schimbarea ei la maximum trei luni.
Ața dentară poate fi folosită înainte sau după periajul dinților. După vârsta de doi ani și jumătate, poate fi utilizată de minimum două ori pe săptămână.
La copii, apa de gură se foloseşte doar cu recomandarea medicului stomatolog.
Profilaxia în cabinetul stomatologic constă în periajul profesional, fluorizarea dinţilor, sigilarea. Rolurile fluorizării sunt: protejarea dinţilor împotriva cariilor; diminuarea sensibilității dentare; remineralizarea zonelor dentare afectate de carii; formarea dentiţiei permanente sănătoase.
Sigilarea dinţilor este cea mai sigură metodă de prevenire a cariei dentare la copii. Se recomandă între 3 și 14 ani, în paralel cu periajul dentar şi fluorizarea. Ea constă în aplicarea pe partea ocluzală a dintelui a unei pelicule de material sigilant pe bază de fluor, ce se poate menţine timp îndelungat pe dinți, în condiţiile respectării regulilor de igienă şi profilaxie orală. Procedura este nedureroasă, simplă şi rapidă. Este utilizată atât pentru dinţii temporari, cât şi pentru cei definitivi (molari de 6 ani, molari de 12 ani – perioada de erupţie), aceştia trebuie sigilaţi în primul an de la erupţia pe arcadă.